Sigarettenpeuken horen niet op straat, in de natuur of in het riool. De peuken bevatten sporen van stoffen die erg schadelijk zijn voor dieren en voor de natuur. Toch belanden in Vlaanderen jaarlijks miljoenen sigarettenpeuken in het milieu. Bij Pro Natura, een maatwerkbedrijf dat ecologische groenwerken uitvoert en duurzaamheid hoog in het vaandel voert, worden de terreinwerkers dagelijks geconfronteerd met deze problematiek. Tegelijk zijn heel wat arbeiders bij Pro Natura ook rokers, die soms ook de neiging hebben om uit gemakzucht of gewoonte hun peuken achteloos op de grond te gooien. Om daar iets aan te doen, startte Pro Natura een sensibiliseringscampagne en schafte zich bij Incovo 200 zakasbakjes aan. In deze stevige zakasbakjes kunnen rokers meerdere sigarettenpeuken bijhouden om de inhoud ervan later te deponeren in een geschikte vuilnisbak.

Dokus Arys van Pro Natura geeft meer uitleg over de actie: “We merken dat veel van onze arbeiders roken en dat ze vaak peuken achter laten op plekken waar dit echt niet kan. Velen van hen willen hier ook iets aan doen, maar zien niet altijd hoe. Na afloop van een opdracht, verwijdert elk team het zwerfvuil dat op de werklocaties terecht gekomen is. Zo worden onze mensen natuurlijk meteen geconfronteerd met hun eerder zwerfvuilgedrag, wat niet alleen een heel vervelend maar ook tijdrovend werkje is. We zijn er dus van overtuigd dat deze zakasbakjes een goeie oplossing zullen zijn voor het peukenprobleem. Zowel onze arbeiders als de omkadering kijken uit naar hun komst.” 

De meeste sigaretten worden opgerookt op plaatsen waar geen asbak of vuilnisbak aanwezig is. Rokers durven dan de peuk op de grond te gooien, soms zonder er zich bewust van te zijn. Om rokers een alternatief te bieden, verdelen we sinds kort draagbare zakasbakjes. Tot nu toe was het voor rokers niet eenvoudig om zelf aan zo’n zakasbak te geraken. Wij beschouwen het als een duurzaam gebruiksvoorwerp, dat tot de standaarduitrusting van de roker zou moeten horen. Een beetje zoals de hondenpoepzakjes voor hondeneigenaars.

Sinds begin 2020 bieden wij via lokale handelaars zakasbakjes aan tegen een lage prijs. Met succes, want ondanks Corona gingen sindsdien al meer dan 1000 zakasbakjes over de toonbank. Naast lokale handelaars mikken we nu ook op een samenwerking met openbare diensten, sportclubs, horeca en dus ook bedrijven.

Ligt jouw bedrijf, sportclub of vereniging binnen het werkingsgebied van Incovo en Interza, en willen jullie ook graag mee bijdragen aan een peukenvrije natuur door zakasbakjes te verkopen aan jullie collega’s of achterban? Neem vrijblijvend contact op.