Kringlooptuinieren

Je kan heel wat doen om je tuinafval zelf te verwerken.

Over deze thema's zijn folders beschikbaar:

Thuiscomposteren

Bij de gemeente kan je terecht voor een compostvat of –bak voor een sterk gereduceerde prijs. Ze worden verkocht op de milieudienst van de gemeenten Machelen, Meise, Vilvoorde en Zemst, en bij de compostmeesters van Londerzeel gedurende de demonstraties.

In het compostvat verwerk je je eigen gft. Wil je alles te weten komen over thuiscomposteren? Informeer je bij de compostmeesterstand op het recyclagepark. Demonstraties op demodagen in Zemst van 9u tot 11u45, in Londerzeel van 9u tot 13u. De kringloopkrachten geven je ook andere tips over hoe je afval kan voorkomen in je tuin.

Demodagen Zemst: 4 april, 2 mei, 6 juni, 5 september en 3 oktober 2020

Demodagen Londerzeel (Holle Eikstraat 34): 21 maart, 18 april, 16 mei, 20 juni, 18 juli, 19 september en 17 oktober 2020Grasbeheer

Je gras onderhouden neemt veel werk en afval met zich mee. Er zijn heel wat tips die daar een oplossing voor bieden.

Incovo helpt je bij een gemakkelijker en afvalarmer gazonbeheer met zijn subsidies voor mulchmaaiers.

Snoeihoutverwerking

Er zijn heel wat tips om minder vaak en ingrijpend te moeten snoeien. Het snoeihout kan je nadien creatief verwerken in nuttige en mooie tuintoepassingen. Of versnipper je snoeihout, composteer of mulch en verbeter zo de structuur en de vruchtbaarheid van de bodem.

Vaste planten

Vaste planten kunnen je heel wat werk besparen in je tuin. Als je rekening houdt met de ideale standplaats, groeikracht en plantdichtheid, kan je jaren genieten zonder al teveel werk in je tuin. Vaste planten zijn de kringloopplanten bij uitstek. Ieder jaar opnieuw maken de meeste vaste planten bovengronds een volledige kringloop door van ontluiken, groeien, bloeien, afsterven en verteren tot omzetten in nieuwe humus en voedingsstoffen.

Kippen

Waar naartoe met je etensresten? Overweeg kippen te houden. Je kan ze inzetten om delen van je (moes)tuin van slakken en onkruid vrij te houden, of om een braakliggend stuk grond proper te houden. Hun mest, die veel stikstof bevat, kan je gebruiken en verwerken tot compost.

Mijn ophaalkalender