Deze week krijgt elke inwoner een brief in de bus over het correct aanbieden van papier en karton. Afvalstewards zullen ook ter plaatse gaan om waar nodig extra uitleg te geven. Hardnekkige overtreders kunnen een GAS-boete krijgen.

Sommige straten zien er na een stormachtige dag heel vuil uit.  En dat zorgt terecht voor heel wat irritatie bij inwoners. Maar ook onze Propere Burgers, de vrijwilligers die met onze ondersteuning het zwerfvuil opruimen, merken het verschil. Het politiereglement zegt dat je papier en karton moet samenbinden met natuurtouw, of in stevige, gesloten kartonnen dozen moet aanbieden. 

Locaties waar veel inwoners het papier en karton niet correct aanbieden zullen in de komende maanden bezocht worden door afvalstewards. Onze ophaalploegen zijn onze experts. Zij weten in welke wijken en straten het telkens opnieuw fout loopt. In overleg met hen gaan de afvalstewards op pad om gericht te gaan controleren. Wie het niet goed doet krijgt een deurhanger, waarop de regels nog eens uitgelegd staan. Wie papier en karton slecht blijft aanbieden, riskeert ten slotte een boete. Het is niet de bedoeling dat de gemeente of vrijwilligers zwerfvuil dat het gevolg is van slordig aangeboden afval blijven opruimen.

De actie rond waaivuil is geen eenmalige actie. Alle Incovo-gemeenten willen blijvend inzetten op een propere gemeente. De opwarming van de aarde brengt regelmatiger stormweer met zich mee. Nog meer dan vroeger, moet afval daarom zorgvuldig worden aangeboden.

Mijn ophaalkalender