Ruim 40 miljoen peuken belanden jaarlijks op de Vlaamse bodem. In de gemeenten van Incovo zijn dat er honderdduizenden. Heel veel inwoners, ook rokers, ergeren zich hier aan. Bij de voorbije succesvolle zwerfvuilacties waren de peuken met stip het meest besproken zwerfvuil item. Peuken kunnen er tot 12 jaar over doen om helemaal afgebroken te worden in de natuur. Sommigen denken dat het beter is om de sigaret in de rioolrooster te mikken, maar dat is een misverstand. Rioolroosters zijn gemaakt om regenwater op te vangen en daarom vaak direct verbonden met waterlopen. De peuk belandt dus gewoon, met alle giftige stoffen, in de rivier en daarna in de zee.

Incovo wil inwoners sensibiliseren om voortaan correct met peuken om te gaan. De gemeente Meise neemt hierin mee het voortouw. De andere Incovo-gemeenten volgen binnenkort. Aan verschillende rioolroosters zal de boodschap “Hier begint de zee” worden aangebracht. Op vuilnisbakken komt de slogan “Hier jouw peuk vind ik leuk”. De beste oplossing voor peuken is inderdaad gewoon de straatvuilbak. Als je de peuk goed dooft, kan die gewoon in het straatvuilnisbakje. Bij evenementen of aan horecazaken horen aparte peukenbakjes.

Natuurlijk is het onmogelijk om overal waar rokers wandelen een vuilnisbak of peukenpaal te voorzien. Daarom promoot Incovo ook draagbare zakasbakjes. Dat zijn kleine doosjes waar je je sigaret in kan doven en dan netjes meenemen om thuis in de vuilbak te doen. Ze zijn niet groter dan een pillendoos, dus ze passen makkelijk in je jas of handtas.

Incovo zal in de komende weken regelmatig het gebruik van de zakasbak promoten door er op evenementen gratis uit te delen. Op termijn is het de bedoeling dat de doosjes ook in de handel verkrijgbaar zijn.

Mijn ophaalkalender