Incovo steunt baanbrekend kankeronderzoek van jonge, Zemstse wetenschapper

Yana Dekempeneer uit Hofstade (Zemst) studeerde Biomedische Wetenschappen in Leuven. In haar laatste jaar volgde ze een intensieve stage aan de Tsinghua-universiteit in Beijing in China. Tijdens haar studies legde Yana zich al toe op kankeronderzoek. Sinds oktober 2015 is ze gestart met haar doctoraat op de Vrije Universiteit Brussel.Eerder kreeg ze een beurs van 37 000 euro van het ‘Kom Op Tegen Kanker’-onderzoekfonds om het begin van haar kankeronderzoek te financieren. Met haar studie hoopt Yana bestaande kankertherapieën te versterken en tegemoet te komen aan de tekortkomingen bij de huidige kankertherapieën, zoals chemotherapie. Chemotherapie is tot op vandaag de meest gebruikte kankertherapie waarbij kankercellen efficiënt gedood worden. Maar er worden ook heel veel gezonde cellen gedood, waardoor het comfort van de patiënt sterk vermindert. Het lichaam van de patiënt wordt bovendien na een tijdje 'immuun' tegen de chemobehandeling, waardoor de tumor toch de mogelijkheid krijgt om nog heviger terug te groeien.

Dus, de ideale kankerstrategie zou zijn dat enkel en alleen alle de kankercellen doodgaan en de gezonde cellen blijven leven.

Deze strategie probeert Yana te ontwikkelen met behulp van 'nanobodies'. Deze nanobodies zijn minuscuul kleine lichaampjes afkomstig van kamelen. Door deze nanobodies te koppelen aan hoog-energetische radioactieve elementen werken ze enkel in op de tumoren, niet op de rest van het lichaam. Het voordeel is dat dit 'nanobody complex' de tumor al in een heel vroeg stadium, zeer snel en op een doelgerichte manier kan vernietigen.

Afvalintercommunale Incovo ontving in 2015 en 2016 13 000 euro aan inkomsten dank zij de inzameling van taxussnoeisel op de recyclageparken. “Inwoners weten dat ze door taxussnoeisel apart te houden mee de strijd tegen kanker kunnen steunen. Jaar na jaar merken we een hele grote inzet van de inwoners die met plezier het taxussnoeisel apart houden”, aldus Alex Heyvaert, voorzitter van Incovo.
Het onderzoek van Yana sluit perfect aan bij de doelstellingen van de taxusinzameling: kanker mee helpen genezen en de gevolgen van chemotherapie verzachten. Het doet ons groot plezier dat we de opbrengst kunnen schenken aan een jonge onderzoeker die in één van de Incovo-gemeenten woont.”

Een symbolische cheque van 13 000 euro wordt door het Incovo bestuur aan Yana Dekempeneer uitgereikt in aanwezigheid van haar promotor.

Mijn ophaalkalender