Het gras en het onkruid groeien nog lustig, de haag mag nog eens geschoren om strak de winter in te gaan en ook de fruitbomen en moestuinen, leveren -naast rijke oogsten- het nodige tuinafval.

Omdat er vaak nog aangename temperaturen zijn, is september ook de ideale maand om tuinresten te gaan composteren. Dat doe je op een grote hoop, in compostbakken of -voor kleine hoeveelheden- in een compostvat.

Dit zijn  3 belangrijke aandachtspunten:

1. Meng materialen die veel vocht bevatten (groenten, fruit, grasmaaisel) met voldoende materialen die zorgen voor luchtcirculatie (haagscheersel, takjes, blaadjes, twijgen…). Heb je vooral droge materialen, maak ze dan nat, want droog materiaal composteert niet.

2. Maak alles voldoende klein. Afhankelijk van het materiaal lukt dat bijvoorbeeld met een mes, een snoeischaar, een hakselaar of een haagschaar. 

3. Hou nadien de hoop vochtig en zorg voor verse lucht door hopen en bakken om te zetten in het voorjaar of door regelmatig een beluchtingsstok te gebruiken bij een compostvat.


Wil je perfect voorbereid beginnen aan je compost-avontuur? Klik dan hier voor onze korte en duidelijke compost-video's.

Mijn ophaalkalender