In Vilvoorde, Zaventem en Machelen staan er samen zeshonderd vijftig straatvuilnisbakjes. De intercommunales Interza en Incovo volgen samen met de gemeentelijke diensten het gebruik van deze vuilnisbakjes op. Goed geplaatste en goed gebruikte vuilnisbakjes houden de gemeente mee proper.  Maar sommige vuilnisbakjes trekken ook sluikstorten aan.

Uit onze metingen blijkt dat zowat 20 % van de straatvuilnisbakjes “misbruikt” worden. Omwonenden of voorbijgangers misbruiken het vuilnisbakje om er hun afval van thuis in achter te laten of ernaast te zetten. Het gevolg daarvan is dat deze vuilnisbakjes telkens opnieuw veel te snel gevuld raken. Inwoners kunnen er hun flesje of papiertje niet meer in kwijt.  Zo blijft de omgeving vuil ook al staat er een vuilnisbak.

 

110 vuilnisbakjes in Vilvoorde, Machelen en Zaventem kregen daarom in de voorbije weken een sticker “Ziek van Zakken”. Alle omwonenden kregen een brief met de vraag om mee de vuilnisbak in de gaten te houden. Voor de omwonenden is het immers niet prettig wanneer de omgeving er telkens opnieuw vuil bijligt.

Heel vaak weten de omwonenden op welke manier of door wie de vuilnisbakjes misbruikt worden. Wij zijn al aan heel wat deuren gaan vragen om het afval voortaan zoals iedereen in de gewone afvalzakken aan te bieden. Voor wie goed sorteert, bedraagt de kost hiervan amper een euro per week. Met wat extra uitleg erbij kregen we heel veel positieve reacties. Iedereen wint bij een propere straat.

Op sommige plaatsen werkt de zachte aanpak nog onvoldoende. Aan deze vuilnisbakjes nemen we in de komende weken extra maatregelen. De mogelijkheid bestaat dat de politie wordt ingeschakeld of dat een sluikstortcamera discreet de omgeving in het oog houdt. Wie dan wordt betrapt, riskeert flinke boetes.  Op andere plaatsen is het mogelijk dat het straatvuilnisbakje tijdelijk of definitief wordt weggenomen.

Als een straatvuilnisbakje telkens opnieuw zelf de aanleiding is van problemen, dan is wegnemen inderdaad de enige oplossing. Dat is erg vervelend voor diegenen die zich wel netjes aan de regels houden. We willen er alles aan doen om dit te vermijden. Alle hulp van omwonenden is welkom.

Mijn ophaalkalender